top of page

Kan du "hålla utrymme" för dina känslor?

Uppdaterat: 20 okt. 2022


I dagens samhälle är vi inte längre lika vana vid att känna oss obekväma. Det finns hur många uppfinningar som helst som är skapade för att vi ska slippa göra saker vi inte tycker om att göra. Du har säkert sätt bilder som den här nedan som visar var din bekvämhetszon är och var magin händer.


Vår bekvämhetszon handlar oftast om att vi vill undvika känslan som skapas när vi stiger ut ur denna zon, därför sitter vi fast i den lilla cirkeln där vi känner oss trygga.


Men vad händer när känslan finns där ändå?


Vad händer när du står i din bekvämhetzon och är helt uppslukad av en av de känslorna som du gärna vill undvika?


Då finns det ingenstans att ta vägen.


Det är då vi oftast distraherar oss med andra saker för att trubba av intensiteten av det vi känner och dagens samhälle har också manifesterat saker för just detta. Vi har tillgång till mängder av distraktioner, dygnet runt på våra telefoner, plattor och datorer.


Att kunna ”hålla utrymme” för dig själv betyder att du tillåter dig att gå igenom din känslomässiga upplevelse, utan att döma eller tränga undan dina känslor.


Det kan krävas mycket mod att hålla utrymme för dina känslor och tillåta dig själv att ”rida vågen” av energin som de för med sig.


Eftersom dessa känslor ofta gör dig obekväm, väljer du att trycka undan dem, distraherar dig själv och tänker kanske att du tar itu med dem senare. Eller så har du hört alltför många som säger att du måste vara positiv hela tiden och att varje liten negativ tanke eller känsla du tillåter dig att känna kommer manifestera negativa saker i ditt liv. Detta stämmer inte.


Istället när du trycker undan dina känslor, lagras dem inom dig, sänker din energifrekvens och byggs på tills de skapar energiblockeringar, negativa föreställningar, ångest och onödig stress.


Dina känslor försöker alltid att berätta något för dig och när du inte lyssnar kommer det visa sig på ett annat sätt längre fram.


Så även om det känns obehagligt och ibland skrämmande att sitta med dina känslor, så är det oftast det bästa du kan göra för dig själv.

En av anledningarna till att vi gärna undviker våra känslor är att vi lever i en kultur som ännu inte blivit medvetna om denna emotionella intelligens vi besitter.


Våra känslor är vår inre kompass och vårt inre guidningssystem.


De är energi som vibrerar på olika frekvenser och flödar genom vårt system dagligen för att hjälpa oss navigera genom livet. När vi behandlar våra mindre behagliga känslor som en eld som behöver kvävas, kommer all den energin att samlas och skapa blockeringar på olika sätt inom dig.


Det är därför viktigt att du ”håller” detta utrymme för dig själv och ger dig tålamod och medkänsla medan du gör denna resa - även om känslorna du upplever känns skrämmande och överväldigande.


När du väl en gång tillåtit dig att ”rida ut” den vågen som känslan skapar, kommer den aldrig kännas lika skrämmande igen eftersom du inte längre träder på okänd mark. Du har redan gjort denna resa en gång och du har kartan kvar inom dig.Jag vet att det är inte det lättaste att hålla detta utrymme för sig själv.


Det är lätt att vilja ”fixa” känslor som gör ont eller bli frustrerad på sig själv för att det tar ”för lång tid” att må bättre.


Många blir obekväma av att tillåta sig att ”känna”, och kan uppleva det som att det är samma sak som att tillåta sig själv att vältra i ett negativt tillstånd.


Om du inte är van vid att hantera dina egna känslor kan det absolut kännas så. Men om vi skulle jämföra det med ett fysiskt sår istället för ett känslomässigt, kan det ibland vara lättare att se hur det behöver få lov att ta sin tid.


Om du tänker att du råkat skära dig på något skarpt, hade du då suttit och blivit frustrerad på skärsåret för att det fortsatt att göra ont en bra stund efter du skurit dig? Eller blivit arg på dig själv för att det inte läkte tillräckligt snabbt?


Det är också lätt att avfärda känslan genom att låtsas vara positiv.


Försök inte ”se det från den ljusa sidan” när det känns som värst. Ofta är du inte kapabel till det i det tillståndet ändå. Vänta ut den värsta stormen först. Därefter kan du börja leta efter gåvorna och växandet som upplevelsen gett dig.


Det är bara när du fastnar i en negativ känsla och fortsätter att älta den, dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år, som den blir ett problem.


Att tillåta dig själva att uppleva känslan så intensivt som den behöver bli upplevd, en kortare stund, kommer inte att påverka dig negativt eller manifestera negativa saker i ditt liv.Försök inte heller analysera för mycket när du står mitt i kulmineringen av en känsla, det går inte att tänka helt klart eller logiskt just då. Det är som om du står i ett känslomässigt filter och allt du ser, hör och upplever kommer upplevas genom filtret av den känslan.


Känslor behöver inte vara logiska för att du ska tillåta dig att uppleva dem. Du kommer garanterat förstå varför efteråt även om du inte förstår det mitt i känslan.


Lyssna med ditt hjärta och tillåt känslan du håller utrymme för att vara precis som den är just nu. Lägg märke till eventuella dömande tankar som kommer upp och bara låt dem passera.


Det är viktigt att förstå att det "tar den tid det tar" att gå igenom olika känslor. Ha tålamod, medkänsla och lyssna inåt med ett öppet hjärta. När du tillåter dig att känna dina känslor helt och fullt, tillåter du dem att göra sig ”hörda” och då är det lättare att släppa dem. Det är egentligen allt du behöver göra eftersom känslorna uppgift är att göra dig medveten om något.


Negativa känslor berättar för dig att något är fel, att du motarbetar det som ditt högre jag vill för dig. När du uppmärksammar känslan har den gjort sitt jobb och kan då lösas upp och ersättas med en bättre känsla.


Vi komplicerar ofta det för mycket genom att försöka analysera när vi egentligen bara behöver tillåta och hålla utrymmet.6 Sätt att hantera Stora känslor


1. Andas känslan

Bli medveten om känslan och känn efter var du känner den i kroppen.


Lägg all din uppmärksamhet på var du känner att känslan sitter (ex. magen, bröstet, halsen) och föreställ dig att du andas in i det området. Känn hur andetaget går in och ut genom det området där känslan sitter.


Andas så en liten stund medan du håller utrymmet för känslan att ebbas ut av sig själv.


2. Identifiera känslan


Det är viktigt att kunna sätta ord på vad du känner. Ofta misstolkar vi vad vi faktiskt känner och använder samma ord för att beskriva många olika känslor.


Om du t.ex. säger att du känner dig stressad – vad är det du känner? Känner du dig överväldigad? Hotad? Påskyndad?


Dessa tre exempel kan kännas väldigt annorlunda jämfört med hur ordet stressad får dig att känna.


Ibland kan vi till och med skapa en ny känsla genom att identifiera den fel eller spä på känslan vi känner, genom att kalla den för något annat.


Prova olika ord för känslor och känn efter vilken som känns rätt och ”hittar hem”.


3. Rör på dig


Känslor är energi i rörelse. Emotion = energy in motion.


Ibland behöver energin släppas ut genom rörelse, vi behöver röra oss med känslan innan vi kan lugna ner oss.


Prova att skaka loss hela kroppen, stampa i golvet eller gå en rask promenad. Kanske vill du sätta på musik och dansa allt vad du orkar. Gör det som känns rätt för dig och se till att du får ut all överskottsenergi ur systemet.

4. Gråt ut


Ibland finns det inget annat sätt att släppa ut känslorna på, än att tillåta sig att gråta ut.


Om det är vad du behöver mest, kommer inget annat hjälpa förrän du först fått möjlighet till det. Ge dig själv tillräckligt med tid att låta känslan få röra sig och flöda ut genom kroppen.


Skapa gärna en trygg plats för dig själv att göra detta. Svep en stor filt omkring dig, se till att du har något att dricka för att fylla på med vätska och tillåt dig att bara få lov att gråta ut.

5. Energihealing


Crystal Tapping är ett väldigt bra verktyg för att ta dig igenom en jobbig känsla och släppa energiblockeringar.


Du kan också lyssna på en guidad meditation som passar vad du går igenom. Ibland kan du behöva ”samla ihop din energi” om du känner dig splittrad eller kanske du behöver gå igenom en förlåtelseprocess för att släppa taget.

Kanske behöver du bara hitta din inre trygghet medan du går igenom dessa känslor och en (väl vald) vägledd meditation kan då hjälpa dig igenom den processen.

6. Ta hjälp


Ibland behöver vi stöd av någon som är expert på att hålla detta utrymmet för någon annan och som kan hjälpa oss igenom en känslomässig process.


Ta hjälp av en coach, terapeut eller mentor av något slag om du känner att du inte kommer vidare.


Du kan också utbilda dig själv i känslohantering för att lättare hantera dina känslor i framtiden.


 

Jag hoppas du tillåter dig själv att hålla detta utrymmet och lyssnar på vad dina känslor försöker berätta för dig.


Blessings,


Angelica

332 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page