top of page

Kristaller för Barn & Hur de kan hjälpa dem

Uppdaterat: 20 okt. 2022


Att introducera kristaller till barn brukar alltid vara väldigt uppskattat och roligt. Barn dras naturligt till kristallers egenskaper eftersom de är naturligt intuitiva och jag tycker alltid det är lika spännande att se vilka kristaller de dras till när de kommer till mig.


Eftersom de flesta barn älskar skatter och skimrande, glittrande saker, så tror vi ofta att de kommer välja de kristaller som lyser eller glittrar mest. Men det gör de oftast inte.


Det är intressant att se hur de flesta barn istället faktiskt väljer jordande, lugnande och kärleksfulla kristaller.


Jag tror detta beror på att barn har en stor längtan efter lugn och ro. Mer idag än någonsin.


Genom att introducera de "kristallrutiner" som jag föreslår här längre ner i blogginlägget, kan du hjälpa ditt barn att snabbt komma ner i varv och vara närvarande.


Det märks med en gång när en kristall resonerar med ett barn eftersom de inte gärna vill släppa ifrån sig kristallen. Inte för att "det är något barn gör”, utan för att man märker att de behöver den, som om den kompletterar dem.


Detta händer faktiskt också ofta med vuxna. Jag skickar alltid runt kristaller bland deltagarna, på mina Introduktionskvällar till Kristaller, så de kan få känna på olika kristallenergier. Ofta ”stannar” en kristall någonstans på vägen hos en deltagare som inte vill släppa den ifrån sig. De bara känner att de måste ha just den med sig hem.


Barn kan i princip använda kristaller på samma sätt som vuxna eftersom det är en mild och helt ofarlig metod för att påverka våra energier.


I min familj är kristaller en helt normal del av vårt liv. Själv använder jag kristaller dagligen, det gör också min man och min son (6år). Till och med min hund har kristaller i sin säng.


Men det kan vara svårt att veta hur du kan börja introducera kristaller för barn och vad de kan göra för ditt barn. Så här nedan kommer jag ge några förslag på:


  1. Vad kristaller kan hjälpa ditt barn med.

  2. Hur du kan använda kristaller tillsammans med ditt barn.

  3. Vanliga kristaller barn dras till och vad dessa hjälper barnet med.1. Vad kristaller kan hjälpa ditt barn med.


De vanligaste områdena att använda kristaller för att hjälpa ditt barn är med:


  • Deras sömn. Alltså för att hjälpa dem somna lätt, sova lugnt och inte vakna hela tiden. Även för att inte drömma mardrömmar, osv. Bra kristaller för detta är: Hematit, Ametist, Svart Turmalin och Selenit.

  • Deras energinivå. För att lugna, varva ner, ge mer positiv energi, skapa fokus eller vara närvarande, osv. Bra kristaller för detta är: Blå Bandagat, Ametist, Hematit och Bergkristall.

  • Deras känslor. Alltså deras självförtroende, rädslor, blyghet, älska sig själva, tro på sig själv, ilska och arga känslor, osv. Bra kristaller för detta är: Citrin, Rosenkvarts, Grön Aventurin och Blå Bandagat.


2. Hur du kan använda kristaller med ditt barn.


Ett fint sätt att använda kristaller med ditt barn är att skapa en kristallrutin. Jag kommer ge förslag på hur du kan göra en enkel kvällsrutin och en "landa hemma" rutin.


Jag gör vanligtvis båda med min son.


Om du läst tidigare inlägg här, minns du kanske att jag skrivit om hur min son brukade sova väldigt dåligt när han var mindre och vilken skillnad det gjorde när jag placerade kristaller runt om hans säng.


Nu i höstas började han förskoleklass och då började han sova sämre igen.


Jag märkte att han behövde mer möjlighet att varva ner efter skolan och när han fick chansen till det, och möjlighet att släppa alla intryck från skoldagen, hjälpte det resten av kvällen och natten också.


Det var därför jag började med "landa hemma" rutinen. Nu hämtar han själv automatiskt sina kristaller när han kommer hem från skolan och även när han ska sova.


Jag tycker en av de viktigaste sakerna vi kan lära våra barn idag är hur de kommer ner i varv och är närvarande i nuet.


De utsätts för enorma mängder intryck och distrahering och växer upp i en värld där de stressar otroligt mycket mer än vi gjorde när vi växte upp.


Att lära ditt barn varva ner och landa i nuet (i en ålder då de är som mest mottagliga) kommer ge dem ett stort försprång och långsiktiga hälsosamma fördelar hela livet.


Gör gärna en kvällsrutin med kristaller för att komma ner i varv till en lika normal rutin som att borsta tänderna.Kvällsrutin innan de ska sova


Välj en eller två kristaller (eller låt ditt barn välja själv) och låt barnet hålla kristallerna i händerna medan hen somnar - eller kanske medan du läser en saga.


Om du vill kan du placera kristallerna på ditt barns kropp.


Jag brukar placera en hematit (han väljer oftast också denna kristallen själv) på min sons panna när jag märker att han ligger och funderar för mycket och därför inte kommer till ro när han ska sova.


Du kan också placera en Rosenkvarts på barnets hjärta om hen är lite ängslig eller om hen varit ledsen eller brukar bli ledsen när det är sovdags.


En bergkristallspets på bröstkorgen eller på magen med spetsen pekandes neråt, är ett bra sätt att ”dra ner” och jorda ditt barns energi när hen ska sova. Kristallen kan ligga på kroppen medan du läser en saga eller tills ditt barn har somnat.


Gör gärna det till en mysig stund och låt ditt barn ligga och känna och titta på kristallen under tiden. Kristallen påverkar ditt barns energier bara genom att finnas i hens energifält. Dessutom varvar hjärnan snabbt ner när ditt barn lägger allt sitt fokus på kristallen och du kommer märka hur snabbt ditt barn blir lugn och samlad."Landa Hemma" Rutin


Du kan låta ditt barn välja en eller två kristaller att hålla i händerna medan hen sitter ner i soffan en liten stund. Vägled sedan ditt barn till att blunda medan hen tar fem mindfulla andetag.


Ett mindfullt andetag är när man följer andetaget in genom näsan/munnen, hela vägen ner i magen och håller andetaget i magen någon sekund, för att sedan följa andetaget hela vägen upp genom halsen och ut genom näsan/munnen igen.


För att göra det lättare för ditt barn kan du vägleda hen till att se andetaget som färgad luft hen andas in. Eller som glittrande ljus. Vill du kan du fråga om färgen såg likadan ut på utandningen som på inandningen.


Variera hur enkelt/svårt du gör det, beroende på hur gammalt ditt barn är. Om ditt barn är riktigt litet så bara låt dem sitta och hålla kristallerna en liten stund och blunda. Kristallerna gör den största skillnaden.


Det låter kanske som en ”för enkel” teknik för att den ska göra skillnad, men om du provar så kommer du se hur stor effekt denna lilla stunden ger.


För denna rutinen änvänder jag ofta Blå Bandagat bra eftersom den hjälper barnet kommunicera hur hen känner och hur dagen har varit, samtidigt som den lugnar sinnet. Men du kan välja kristall efter vad som passar ditt barn bäst.


Beroende på vilket humör ditt barn är på kanske du vill välja en fokuserande eller en glädjehöjande kristall i kombination med en annan.


De bästa med dessa två rutiner är att de inte kräver särskilt mycket tid eller planering. De är därför lätta att göra varje dag.3. Vanliga kristaller barn dras till och vad de hjälper ditt barn med.


Rosenkvarts

Ett måste för ALLA barn. Detta är kristallen som sprider ovillkorlig kärlek och hjälper ditt barn att älska sig själv.


Barn brukar inte ha problem med att öppna sitt hjärta för andra men kan ibland ha svårt att ge sig själva kärlek och ömhet.


Den skänker också tröst, ger trygghet och förlåtande.
Ametist: Hjälper ditt barn att sova lugnt, tryggt och förhindrar mardrömmar. Den är mycket lugnande och stresslösande. Ametist ger en känsla av frid, skänker lugn och stärker ditt barns intuition.


Citrin

Hjälper ditt barn att tro på sig själv eftersom den stärker deras solarplexus och deras Jag-känsla. Det är en positiv kristall som ger livsglädje, inre kraft och stimulerar ditt barn att se det ljusa i tillvaron. Den rensar jobbiga tankar och behovet av att jämföra sig själv med andra.


Den höjer glädjeenergin, ökar positiv energi och tar bort negativ. Den löser upp stress eftersom den ger en känsla av att allting går att lösa.Hematit: En otroligt jordande och beskyddande kristall som ”samlar” deras energi så att de snabbt kommer ner i varv och får lättare att somna. Jag har sett denna kristall hjälpa många (både barn & vuxna) med insomningsbesvär.


Hematit hjälper också ditt barn att fokusera och att vara närvarande i nuet eftersom den ”samlar ihop” deras energi – nästan som en magnet. När man är ojordad, är energin spridd, vilket betyder att den ofta hamnar uppe i huvudet, i tankarna. Hematit hjälper till att dra ner energin genom kroppen och ”jorda den” i deras jordchakra så att de är mer samlade och fokuserade.


Grön Aventurin

En riktigt Lyckosten som ger tur.


Detta är en positiv kristall som öppnar ditt barns kreativitet och stärker deras ledaregenskaper.


Den hjälper barn vara lösningsfokuserade och omvandlar negativt till positivt.


Detta är också en kristall som motiverar ditt barn att prova nya vägar och hjälper dem se att allt är möjligt.Blå Bandagat: Den hjälper ditt barn att uttrycka sin innersta sanning i kärlek och harmoni. Det är en bra kommunikationskristall som gör det lätt för barn att berätta hur de känner. På så sätt lugnar den arga känslor och tar bort rädslan från att bli bortvald.


Det är också en väldigt rogivande och lugnande kristall som lugnar sinnet och tar bort mental stress. Jag upplever att den ger samma lugnande effekt som havets böljande vågor eller molnens mjuka lugnande färd över himlen.Två extra kristaller som är bra för barn:


Svart Turmalin: Skyddar mot negativ energi, elektromagnetisk strålning och wifi som alla kan störa ditt barns sömn. Den är också bra mot mardrömmar och nattskräck. Lägga gärna en svart turmalin i varje ”ben-ände” eller under bäddmadrassen i varje hörn (totalt 4st). Om ditt barn är väldigt litet så kan du tejpa fast kristallerna på sängbenen så de inte riskerar att stoppa dem i munnen.


Bergkristallspets: Du kan jorda energierna hos ditt barn genom att placera en bergkristallspets på deras bröstkorg eller mage med spetsen pekandes ner mot fötterna. Detta är också bra att göra en stund innan de ska sova – kanske medan du läser en saga. Bergkristall rensar också tankar och ger klarhet i sinnet vilket är bra för små barn där hjärnan hela tiden utvecklas och de funderar mycket på allt möjligt.


 

Jag hoppas att du med hjälp av detta inlägget kan bli inspirerad till att introducera kristaller till dina barn och använda dig av tipsen på de enkla rutiner du kan göra tillsammans med dem, för att hjälpa dem varva ner och vara närvarande. 


Blessings,

Angelica

 

Vill du lära dig fler sätt att använda kristaller på?


I min Introduktionskurs till Kristaller får du lära dig allt du behöver för att börja använda kristaller för healing, personlig utveckling och manifestering.


Detta är en komplett grundkurs där du inte behöver några förkunskaper.

Kursen är helt på distans och kan göras i din egen takt.


593 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page