top of page

Stresshantering

Stress är vad vi kallar en serie automatiska reaktioner som triggas i kroppen när vi tror att vi på något sätt befinner oss i fara.

All sorts rädsla triggar alltså stress i kroppen. vi behöver inte ens vara medvetna om rädslan.

Vår hjärna är alltid inställd på överlevnad. Den ser faror, hinder och problem mycket lättare än den ser positiva saker.

Hjärnan tycker om när den vet vad som ska hända och när allting är som det alltid har varit.

Då kan den slappna av.

All sorts förändring, förnying eller utveckling kan nämligen innebära potentiell fara för vår överlevnad, och triggar därför samma stressreaktioner, som om du skulle stöta på en hungrig varg ute i skogen.

Stress är en överlevnadsfunktion som åkallar en enorm kraftansträngning i kroppen för att vi ska kunna slåss eller springa för livet.

Detta var en livsviktig egenskap - på grottmänniskotiden.

Idag är inte människan utsatt för samma sorts "hot" mot vår överlevnad som förr. Idag triggas våra stressreaktioner av för mycket arbete, ekonomiska rädslor, tidsbrist, överväldigande mängder av information och för lite återhämtning bl.a.

Vi lever i ett "göra" samhälle istället för ett "vara" samhälle, och våra hjärnor är inte skapta för detta.

Vi behöver därför medvetet träna vår hjärna till att hantera stress, träna den att se lösningar, möjligheter och potential och medvetet ge den tillräckligt mycket återhämtning.

Olika saker triggar stress hos olika människor, likaså hur mycket stress vi tål varierar från person till person. Detta beror både på yttre och inre omständigheter, hur du blivit uppfostrad att hantera saker, hur din livssituation ser ut och även på din genetiska uppbyggnad.

Just Din stressnivå och Dina triggers är unika. Som ett pussel där man måste hitta alla bitarna för att förstå helheten. Varje pusselbit är viktig och gör enorm skillnad var och en för sig, men det är inte förrän man sätter samman alla bitar som man får en lösning.

Som sagt, stress är en överlevnadsfunktion, den försvinner aldrig, men du kan lära dig att hantera den så att du kan leva ett glädjefyllt och harmoniskt liv där stressen inte får styra.

Genom olika kognitiva metoder som; mental träning, NLP, samtalsterapi, emotionell terapi och coaching, har jag satt ihop ett steg för steg program där vi tillsammans hittar alla dina "pusselbitar" och där du får precis allt som du behöver för att hantera din egen stress.

Ingenting att boka just nu
bottom of page