top of page

10 Saker som Dränerar din Energi

Uppdaterat: 20 okt. 2022När jag ger vägledning eller coachning ser jag ofta en saker som upprepar sig och orsakar energiläckage hos mina kunder - helt i onödan. Det är ofta vanor och beteende som vi är omedvetna om, men som ger enorm förbättring i våra energinivåer när vi förändrar dem.


Jag tror inte det finns någon som aldrig, vid något tillfälle, gjort en av dessa tio exempel här nedan.


Jag har själv en tendens att göra saker jag inte vill göra och kan ofta komma på mig själv att oroa mig för saker som inte hänt än. Men jag har blivit mycket bättre på att bli medveten om när detta händer och kan då snabbt "bryta mönstret" så jag inte tömmer mig på energi i onödan.


Jag har med andra ord blivit snabbare på att "täppa igen" hålen som läcker energi och jag hoppas att dessa exempel ska kunna hjälpa dig med detta också.

 

1. Att Klaga


När du klagar börjar din hjärna se på saker och händelser i livet som att det händer mot dig och inte för dig.


Din kropp börjar producera mer av stresshormonet kortisol och försätter dig i ett tillstånd av kamp & flykt.


Kortisol påverkar också den delen av hjärnan som tar beslut och som sammankopplar lösningar till problem. Detta kan upplevas som frustrerande och det dränerar dig också på energi eftersom din hjärna får arbeta mycket hårdare för att kunna fungera normalt.


Vad du kan göra istället:


 1. Vänd på det du klagar på och fråga dig själv - Vad vill jag istället?

 2. Är det du klagar på något som du har möjlighet att förändra?

 3. Om du kan förändra eller göra något åt det - Vad är det första steget du kan ta just nu för att göra det lite bättre?


Om det känns svårt att komma på en lösning kan du prova att först öva på att vara tacksam. När du börjar tänka på saker du är tacksam för, så försätter du dig snabbt i ett positivt tillstånd och det är alltid lättare att göra saker från ett positivt tillstånd än från ett negativt.2. Att Övertänka


När du "övertänker" något så betyder det oftast att du plockar isär en situation eller händelse i tusen små olika bitar och sedan analyserar du dessa, bit för bit.


Du vänder och vrider på varje liten bit och funderar på alla olika sätt du kan se denna på.


Problemet är att när du plockar isär något i många små bitar, kan du inte längre se ”det stora hela”. Och för varje liten bit, av det som tillsammans blir en stor sak, kan du hitta tusen olika perspektiv.


Men varje enskild bit spelar oftast ingen roll när du inte tittar på den i sammanhanget med alla de andra bitarna och tillslut blir din hjärna så trött att den inte kan se något överhuvudtaget. Du skapar ett tunnelseende och förlorar din förmåga att få en överblick av situationen.


Vad du kan göra istället:


Ofta ser saker väldigt annorlunda ut när vi tar ett steg bakåt och får lite distans. Samma gäller när du övertänker.


Ta "ett steg bakåt" och tillåt dig att inte tänka på saken på ett tag. Låt saker få en chans att ”falla på plats” och kom sedan tillbaka och titta igen så kommer du upptäcka att du ser det på ett helt annat sätt.


Du kan också prova att ”sova på saken”. När vi sover så kategoriserar hjärnan allt som hänt under dagen och stoppar in olika händelser i ”rätt fack” i vår hjärna så att vi lättare ska kunna sammankoppla, olika situationer och händelser, på rätt sätt. Att "sova på saken" hjälper dig därför att lättare få en överblick av något som tidigare verkat vara en enda röra.3. Att Vara Långsint/Bitter


Något som kan tömma dig enormt på energi är när du håller fast vid vad någon gjort mot dig eller någonting som hänt. När du gör det så fortsätter du låta samma sak göra dig illa och dränera dig på energi.


Det är som att du håller kvar en glödande kolbit i handen och vägrar släppa den även om den bränner dig.


Det är bara dig den skadar. Det är Du som får ont. Det som hänt eller personen som gjort det, får inte ont av att du står och håller kvar i den glödande kolbiten. Den personen vet säkert inte ens om att du sparat den där kolbiten, eller att den fortfarande glöder.

Vad du kan göra istället:


Visualisera att du håller denna kolbiten i handen och låt alla de arga/sårade/irriterade känslorna komma upp och låt dem fylla hela kolbiten. Se hur den börjar glöda mer och mer ju fler av dessa arga känslor du fyller den med.


Släpp eller kasta den sedan ifrån dig och skaka handen som om du skakar bort det negativa du hållit fast vid.


Om du tycker det är lättare så hitta en sten som du faktiskt kan hålla i medan du gör detta och kasta sedan bort den eller gräv ner den.4. Att Döma Andra


Det finns ett uttryck som säger: ”Döm aldrig någon förrän du gått en mil i hans mockasiner”.


Det uttrycket är så sant. Vi vet aldrig vad någon går igenom eller har gått igenom, så vi borde aldrig döma någon för hur de bemöter saker i sitt liv.


När du går och ”retar dig” på vad andra gör eller hur de beter sig, så tömmer det bara dig på din egen energi. Det varken hjälper eller påverkar den personen som du har en åsikt om, det påverkar bara dig själv.


Ofta har vi en förutfattad mening om vad som gör att personen beter sig på ett visst sätt, men oftast när du får höra hela historien så får du en större förståelse för personens beteende eller handlingar.


I värsta fall kan det leda till att du dränerar dig på ännu mer energi eftersom du då (när du hört hela historien och fått förståelse) kanske istället får skuldkänslor för dina negativa tankar om den personen.


Detta kan du göra istället:


När någon gör något eller beter sig på ett sätt som triggar något i dig själv, så se det som en påminnelse om hur du INTE vill vara och var tacksam för att du valt att vara/göra annorlunda.


Det bästa du kan göra är att låta denna personens handlingar eller beteende vara en vägvisare för vilken väg du inte vill gå. Välj istället att vara en levande förebild på hur man kan vara istället, då kanske denna personen till slut tar efter ditt exempel.5. Att göra saker du inte vill göra


När du inte har några gränser, eller kanske inte vet vad dina gränser är, så gör du ofta saker du inte egentligen vill göra.


Nu pratar jag inte om saker som att betala din skatt eller borsta dina tänder, utan om saker som du gör för andra, utan att du får något som helst positivt energiutbyte ifrån det.


Visst kan du göra saker för andra ibland utan att få något tillbaka, men om du konstant säger ja bara för att du inte vågar säga nej, så tömmer du antagligen dig själv på energi utan att någonsin få möjlighet att verkligen fylla på dig själv igen.


Vad du kan göra istället:


Jag tycker Elizabeth Gilbert beskriver det bäst i sin bok ”Big Magic” där hon pratar om ”Bajsmackor”.


Även de bästa sakerna i livet kommer med en del saker som är tråkiga eller jobbiga, men som du måste göra för att få fortsätta göra det du älskar. Dessa jobbiga saker kallar hon för ”bajsmackor som du måste äta”.


Till exempel: Du kanske hatar ditt jobb, men du vet att du måste göra det för att få lönen i slutet på månaden. Du är alltså villig att äta den bajsmackan (som är jobbet) för att få lönen i slutet på månaden. Hade du varit villig att äta den bajsmackan gratis? Alltså om du inte fått någon lön i slutet på månaden? Antagligen inte.


Men en del bajsmackor äter vi fast vi egentligen inte vill ha det som vi äter den för.

Så nästa gång någon ber dig att göra något som du tvekar inför, så kan du tänka på det som att de serverar dig en bajsmacka. Vill du äta den för att hjälpa denna personen?


För mig så har det blivit SÅ mycket lättare att säga nej, när jag tänker på detta sättet – även om jag ibland kan bli lite illamående av tanken. :P


Om du är medlem i Youphoria Sisterhood så är övningen i "Skapa Själsutrymme" en jättebra hjälp för att ta reda på vad du gör som du inte vill göra. Den ger dig också möjlighet att se hur pass bra du är på att sätta gränser och var du behöver bli bättre på att säga ifrån.6. Att Bevisa Att Andra Har Fel


Det finns få saker som är lika frustrerande som när du försöker hjälpa någon och denna personen inte kan se vad du ser.


Det finns klart de som alltid vill ha rätt bara för att de är extremt envisa. Men nu menar jag när du kan se att något en person gör, inte är bra för henne och du försöker övertyga henne om att göra annorlunda.


Alla har sin egen version och uppfattning om vad som är sant för dem och att försöka bevisa eller övertala någon om att de har fel, är oftast inte bara dömt att misslyckas, utan det kommer också tömma dig på enormt mycket energi.


Det kan ofta kännas som att du ”slår huvudet mot en vägg” och ibland kan det till och med få dig att börja tvivla på din egen sanning.


Detta kan du göra istället:


Istället för att försöka överbevisa någon om att de har fel och bör göra annorlunda, så försök istället att "så ett litet frö" om hur man annars kan se på saken/situationen/personen.


Ibland räcker det att "så ett litet frö" som sedan får chans att växa och slå rot. Efter ett tag kanske personen på det viset börjar ifrågasätta sin egen version och kommer själv fram till svaret. Vanligtvis brukar förändringen då också hålla längre.


Vi vill oftast inte höra att vi har fel, utan vi ändrar oss gärna hellre när vi själva får komma fram till lösningen.7. Att Vara För Allvarlig Eller Oflexibel


”The Universe works in mysterious ways”.


När du har en alltför hårt satt föreställning om HUR saker måste hända och du är alldeles för ovillig att prova nya sätt eller nya vägar, så förlorar du ofta mycket onödig energi.


Det är väldigt FÅ saker som blir precis så som vi tänkt att de ska bli och ofta när vi ser tillbaka så blev det kanske ännu bättre, än vi först föreställt oss.


Men när du är för allvarlig eller oflexibel så hindrar du kanske dig själv från att uppnå något som faktiskt varit bättre än vad du kunnat tänka dig från början och som kanske dessutom hade gått mycket lättare.


Detta kan du göra istället:


Försök att hålla en inställning av nyfikenhet till det mesta som händer i ditt liv.


Om något inte går som du tänkt, så försök se på situationen med en nyfiken inställning eftersom det då blir mycket lättare att hitta lösningar eller se hur du hade kunnat göra det annorlunda.


Det kallas ”flyt” (eller ”flow” på engelska) av en anledning. Du behöver smidigt kunna anpassa dig och följa med flödet.


Jag tycker om bilden av personen som försöker klättra över muren. Han står alldeles intill den höga muren och tittar upp. Han vet att han behöver ta sig över och försöker förtvivlat klättra över den. Gång på gång faller han ner igen. Om han bara varit lite flexibel i sitt tankesätt hade han kanske tagit ett steg bakåt och tittat lite åt sidan - då hade han sett att det fanns en dörr där som han istället lätt kunnat gå igenom.8. Att Inte Lyssna På Din Intuition


Din intuition är som din inre kompass, den delen av dig som VET, och denna delen försöker alltid att visa dig vägen.


När du inte lyssnar på din intuition (och följer den) så kommer du upptäcka att du tar många omvägar, hamnar i en del återvändsgränder och ibland går helt vilse eftersom du inte följer den riktning din inre kompass pekar på.


Du tömmer dig på energi helt i onödan. Det är som att du låter bli att följa vägbeskrivningen och istället bara försöker hitta vägen på måfå.


Vad du kan göra istället:


 • Stanna upp. Ta några djupa andetag och placera handen mot ditt hjärta.

 • Känn beröringen från handen mot ditt hjärtcenter och fokusera på känslan av din hand där.

 • Känn att du är trygg och guidad. Känn att du är precis där du ska vara eftersom det är där du är. Att allt händer precis när det ska hända och i rätt ordning. Du är hållen och gudomligt guidad.

 • Håll hela tiden fokus på känslan av beröringen av din hand mot ditt hjärtcenter.

 • Hur känns det nu? Vad känner du att du blir vägledd till av din intuition nu?


9. Att Jämföra Dig Med Andra


Vi föddes alla hit med särskilda gåvor, förutsättningar, svårigheter, drömmar och egenskaper. Att jämföra dig med andra dränerar din energi eftersom den du jämför dig med är precis lika unik som du.


Det finns ingen som är exakt likadan. Till och med enäggstvillingar har olika personligheter även om de ser exakt likadana ut.


Du är här för att vara Du, inte en matt kopia av någon annan.


Detta kan du göra istället:


Hitta DINA speciella gåvor och egenskaper och gör det mesta (och bästa) du kan med dessa.

Även om det finns många i världen som arbetar med ungefär samma saker, skapar ungefär samma saker, målar samma sorts tavlor eller skriver samma sorts böcker, så har du din egen unika twist på det Du gör. För alla de andras arbeten eller resultat saknar EN viktig ingrediens - de har inte Dig med i mixen.


Det finns ingen som du och det finns ingen som hade kunnat göra exakt det du kan. Så hitta det som är din speciella grej och gör det mesta av den. You do You.10. Att Älta Det Förflutna Eller Oroa Dig För Framtiden.


Antingen så ältar du något som redan har hänt, alltså något i ditt förflutna, oavsett om det var väldigt längesen eller så sent som igår. Det som har hänt, har hänt och att älta det och spela upp tusen olika sätt som du kunde ha gjort något annorlunda, kommer inte att göra det ogjort. Det kommer bara att dränera dig på energi.


Likadant när du oroar dig för något som inte har hänt än och kanske aldrig kommer att hända, så slösar du din energi i onödan. Det finns de som säger att de vill vara förberedda genom att tänka – ”Vad är det värsta som kan hända”, men enligt min mening så är det bättre att förbereda sig på andra sätt.


Detta kan du göra istället:


Om det är något som redan hänt så är det bästa du kan göra att lära från det som hänt och gå vidare. Om det är något som kräver att du löser det på bästa möjliga sätt eller ber om ursäkt för något, så gör det som behövs. Ta sedan med dig den lärdomen och se det som en livsläxa du inte kommer upprepa igen eftersom du nu vet bättre.


Om det istället är något du oroar dig för som inte redan har hänt, så tänk istället på hur du kan förbereda dig på ett smart sätt.


 • Finns det något du kan lära dig nu som kan hjälpa dig om detta skulle hända?

 • Finns det någon du kan be om hjälp?

 • Finns det något du kan förbereda?


Om det är något du oroar dig för och inte kan ”släppa det”, så förbered dig praktiskt istället för att bara oroa dig.


Tänk på det som att du packar en ”första hjälpen låda” du kan ha tillgänglig om detta skulle hända. Detta kanske betyder att du skaffar mer information och kunskap kring det som oroar dig, så att du har mer ”kött på benen”. Du kanske läser en bok eller går en kurs eller på annat sätt förbereder dig praktiskt. Oavsett så är detta något som faktiskt hjälper dig istället för att bara dränera dig på energi.

 

Jag hoppas dessa exempel gett dig tips som kan hjälpa dig att läcka mindre energi från och med nu och istället använda den energin till att sprida ditt ljus och dina gåvor med världen.


Blessings,

Angelica


 

Vill du lära dig mer om hur du kan lyssna till din inre vägledning och (på själsnivå) förstå vem du är och vad du är född hit för att göra?


Då vill jag bjuda in dig att delta i mitt Gratis Mini Själsretreat.

708 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page