Svårt att Visualisera? Så här blir det enklare.

Uppdaterat: 23 nov. 2020


Det är inte alla som har lika lätt för att visualisera och jag vet att detta kan vara väldigt frustrerande. Särskilt om du gärna vill använda dig av guidade meditationer (där visualisering är ett vanligt verktyg).


Har du någon gång lyssnat till en guidad meditation, vet du vad jag menar. Du ska till exempel föreställa dig att du står vid havet, går på en äng eller genom en skog, osv.


Även om du kan få fantastiska resultat utan visualisering när du mediterar, kommer du får rikare upplevelser i dessa inre resor du gör när du lär dig att visualisera bättre.Jag har fått frågan ofta den senaste tiden om vad man kan göra när man har svårt för detta. De flesta hade säkert svarat - "Att det blir lättare ju mer du tränar".


Men var ska man börja då, om man nu tycker det är svårt?


Jag tänkte därför skriva om det här och som vanligt ge praktiska exempel så du har någonstans att börja med en gång.Varför är det lätt för några, svårt för andra?


Inom NLP (neuro lingvistisk programmering) säger man att alla har ett primärt, representativt sinne, dvs. ett sinne som är starkast.


Även om vi på något sätt använder oss av alla sinnen, så har vi alltid ett som vi använder först. Därefter ett sekundärt som är näst starkast osv.


Om ditt starkaste sinne inte är det visuella, kan du ändå lära dig att stärka detta och bli bättre på att visualisera - genom träning.


Jag kommer beskriva en väldigt enkel visuell övning längre ner på sidan, som du sedan kan anpassa och göra mer komplicerad efterhand som det blir lättare att se bilderna.


Men jag vill ge dig ytterligare en sak som kan hjälpa enormt, som inte handlar om själva visualiseringen, utan är något du kan göra innan för att det ska bli lättare att visualisera.


Slappna av i kroppen & sänk hjärnfrekvensen


När jag utbildade mig till Mental Tränare fick jag börja med att träna på den muskulära avslappningen, under en lång period, innan jag började med den mentala träningen.


Anledningen till detta är att om kroppen inte är helt avslappnad, kan inte hjärnan slappna av och hjärnfrekvensen kan därmed inte sjunka tillräckligt för att försätta dig i ett alternativt tillstånd.


Jag ska snabbt förklara dessa olika frekvenser så du får en förståelse för hur det fungerar, utan att göra det hela för komplicerat.


  • I ett vaket, aktivt tillstånd är hjärnan i Betafrekvens (12-33hz).

  • När frekvensen sjunker ner till Alfa (8-13hz) befinner vi oss i ett djupt avslappnat tillstånd, meditation eller i ett hypnotiskt tillstånd.

  • Sjunker frekvensen ytterligare ner till Theta (3,5-8hz) är vi på väg att somna, sover lätt eller drömmer.

  • Sjunker den ytterligare, ner till Delta (1-3hz), sover vi djupt, utan att drömma.


Det är alltså Alfa frekvensen vi vill komma till när vi mediterar.