Kroppscanning - Bli Medveten om Kroppens Budskap

Uppdaterat: 20 okt.


Kroppsscanning är en klassisk mindfulnessövning där man går igenom kroppens olika delar på ett närvarande, nyfiket men icke-dömande sätt.


Det är vanligt att börja med denna övning innan man går vidare till sittande meditationer eftersom man får ligga ner och därför lättare kan slappna av utan att bli trött i ryggen av en sittandes ställning.


Jag fick lära mig denna övning när jag gjorde min utbildning till Mindfulness Instruktör och det är en övning jag fortsätter använda mig av väldigt ofta.


Kroppscanning hjälper inte bara dig komma ner i varv, utan den hjälper dig också komma i kontakt med din kropp och dina känslor.


Själva medvetenheten om kroppens olika förnimmelser brukar räknas som en av grunderna i mindfulness.Lyssna på budskapet din kropp försöker ge dig


Under många år ”körde jag bara på”, utan att lyssna till de signaler min kropp försökte göra mig medveten om. Det slutade med att jag brände ut mig.


Jag har fortfarande en tendens att köra på lite för mycket ibland och det första jag oftast lägger märke till då är någon sorts smärta eller spänningar i kroppen.


När jag lägger märke till detta brukar jag göra övningen jag beskriver här längre ner för att "känna in" och bli medveten om vad min kropp försöker berätta.


Din kropp är ditt främsta verktyg och den försöker hela tiden berätta saker för dig. Ignorerar du den för länge kommer den istället börja skrika, för att tvinga dig att lyssna, eller bryta ihop helt.


Att lära dig lyssna på din kropps signaler kan hjälpa dig fatta kloka beslut.