Sänk din Grundspänning - Lär Kroppen Slappna Av

Uppdaterat: 20 okt.


Denna metod är en grundteknik i Mental Träning och riktigt bra att använda när du från grunden behöver lära din kropp om den är spänd eller avslappnad.


I mental träning kallas detta för att sänka din grundspänning.


Tänk dig en skala från 0 – 10 där 0 är helt avslappnad och 10 är så spänd som muskeln kan bli.


Om du har stressat under en lång tid, har du antagligen vant olika delar av din kropp att alltid vara spända.


Detta betyder att när du vaknar på morgonen är dessa muskler kanske redan på en 7:a i sin spänning. De är alltså spända även när du inte använder dem.


Du kan säkert själv räkna ut vad detta gör. Det ödslar enormt mycket av din energi eftersom du har vissa muskler som är avsedda för att utföra en särskild rörelse och andra muskler som är avsedda för att motverka den rörelsen.


Om musklerna som naturligt motverkar en viss rörelse alltid är spända, kommer de muskler som försöker göra rörelsen, få arbeta hårdare och använda mer energi.


Det är lite som att köra bil samtidigt som du bromsar. Om du bromsar hela tiden medan du kör, kommer bilen använda mer bensin för att köra i den hastigheten du önskar. Tar du bort foten från bromsen behöver den inte använda lika mycket bränsle.


Här är en enkel övning du kan göra för att börja sänka din Grundspänning.


Som all träning, hjälper det inte om du bara gör detta en gång. Jag skulle rekommendera dig att du gör detta, varje dag i minst en vecka (helst 14dagar) för att du verkligen ska få effekt.


  • Lägg dig bekvämt. Du kan ligga i sängen, soffan eller på en mjuk matta på golvet.

  • Börja med att spänna vänster hand.

  • Ta ett djupt andetag in och