top of page

Sänk din Grundspänning - Lär Kroppen Slappna Av

Uppdaterat: 20 okt. 2022


Denna metod är en grundteknik i Mental Träning och riktigt bra att använda när du från grunden behöver lära din kropp om den är spänd eller avslappnad.


I mental träning kallas detta för att sänka din grundspänning.


Tänk dig en skala från 0 – 10 där 0 är helt avslappnad och 10 är så spänd som muskeln kan bli.


Om du har stressat under en lång tid, har du antagligen vant olika delar av din kropp att alltid vara spända.


Detta betyder att när du vaknar på morgonen är dessa muskler kanske redan på en 7:a i sin spänning. De är alltså spända även när du inte använder dem.


Du kan säkert själv räkna ut vad detta gör. Det ödslar enormt mycket av din energi eftersom du har vissa muskler som är avsedda för att utföra en särskild rörelse och andra muskler som är avsedda för att motverka den rörelsen.


Om musklerna som naturligt motverkar en viss rörelse alltid är spända, kommer de muskler som försöker göra rörelsen, få arbeta hårdare och använda mer energi.


Det är lite som att köra bil samtidigt som du bromsar. Om du bromsar hela tiden medan du kör, kommer bilen använda mer bensin för att köra i den hastigheten du önskar. Tar du bort foten från bromsen behöver den inte använda lika mycket bränsle.


Här är en enkel övning du kan göra för att börja sänka din Grundspänning.


Som all träning, hjälper det inte om du bara gör detta en gång. Jag skulle rekommendera dig att du gör detta, varje dag i minst en vecka (helst 14dagar) för att du verkligen ska få effekt.


  • Lägg dig bekvämt. Du kan ligga i sängen, soffan eller på en mjuk matta på golvet.

  • Börja med att spänna vänster hand.

  • Ta ett djupt andetag in och håll andan, samtidigt som du fortsätter att spänna din vänstra hand så hårt du kan. Håll andan en bra stund.

  • Andas ut, och slappna samtidigt av i vänsterhanden.

  • Spänn nu höger hand hårt, så hårt du kan. Och slappna av.

  • Lägg hela tiden fokus på skillnaden mellan hur det känns när handen är spänd och hur det känns när den är avslappnad.

  • Spänn sedan båda händerna… och slappna av.

  • Sedan gör du likadant med varje kroppsdel. Gå igenom hela kroppen bit för bit och gör samma sak - spänn först kroppsdelen så hårt du kan och slappna sedan av.


När du upprepar detta under ett antal dagar lär du kroppen skillnaden på att vara spänd och avslappnad på nytt.


Du kommer säkert upptäcka spänningar i kroppsdelar du inte tidigare lagt märke till.


Om du vill ha en guidad genomgång av hela kroppen så kan jag rekommendera Lars-Eric Uneståhls ”Mental Grundträning”. Jag tror den går att beställa hos Adlibris och jag har även tidigare sett den på Storytel.


Lars-Eric har många skivor med olika program inom mental träning och jag kan varmt rekommendera dessa.


Jag gick själv min utbildning till licensierad Mental Tränare via Uneståhl Education på Skandinaviska Ledarhögskolan, så jag har använt mig mycket av dessa program genom åren.


Om du har svårt att somna är detta en VÄLDIGT bra övning att göra medan du ligger i sängen på kvällen. Du kommer snabbt ner i väldigt djup avslappning.


Likadant är denna övningen bra om du har svårt att komma ner i ett djupt meditativt tillstånd. När kroppen kan slappna av ordentligt, kan hjärnan slappna av ordentligt och då har du lättare att komma ner i ett alternativt tillstånd.


Ett alternativt tillstånd är när vår hjärnfrekvens sjunker och vi kommer ner i ett meditativt, hypnotiskt eller djupt avslappnat tillstånd - hjärnvila.


Du kan läsa mer om dessa olika hjärnfrekvenser i mitt förra inlägg om visualisering.


 

Detta är det andra inlägget, i en serie av tre, som beskriver enkla övningar för att komma ner i djup avslappning. Prova gärna alla och hitta din favorit.Del 3 kommer handla om "Kroppscanning".


Du står väl med på mejllistan så du inte missar dessa kommande inläggen?

599 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page